Gastles gezonde voeding

IPC ‘Wat eten we vandaag?’
17 januari 2019
Tafeltennistafel
18 februari 2019

Wat was het leuk om op een interactieve manier de kinderen van groep 5 en 6 iets mee te kunnen geven over gezonde, natuurlijke voeding, wat dat voor je doet en de keuzes die zij daar zelf in maken.
Mede namens Stichting Kind en Voeding heb ik een aantal gastlessen gegeven die aansluiten bij het thema ‘Wat eten we vandaag?’
Graag wil ik Albert Heijn Rokkeveen enorm bedanken voor het beschikbaar stellen van verschillende producten waardoor de kinderen zelf konden proeven en ervaren. Mede hierdoor was het een groot succes bij de kinderen. Enkele van hun reacties: ‘leukste IPC les ever, ‘leuk en lekker ‘, ‘ik heb veel geleerd en ga meer fruit eten ‘, ‘interessant ‘.

Nog even nader voorstellen…

Ik ben Evelyn, moeder van Annick en Fay uit groep 6/7HB en heb met veel plezier de gastlessen verzorgd. Na 20 jaar bedrijfsleven ben ik me gaan richten op (orthomoleculaire) voeding en rond binnenkort de opleiding tot integraal Leefstijl- en vitaliteitscoach af. Dit gaat niet alleen over gezond eten en bewegen, maar ook over stress, vermoeidheid, lusteloosheid, belemmerende gedachten, zingeving, het ontbreken van tijd voor jezelf enz. Door je te richten op voeding en beweging alsook op gedrag, gedachten en overtuigingen werk je aan een vitaler en gelukkiger leven waarbij je lekker in je vel zit.

Meer weten of ook interesse in een gastles op basisschool of kinderdagverblijf? Mail dan naar leefstijl_vitaliteit@evelyndejong.nl 🍀

Ik heb de kinderen gevraagd na te denken over een lekker en makkelijk recept met groente in de hoofdrol. Bedankt voor de inzendingen! Eén ervan zou in het Floriantje komen, dus hieronder het recept van Melanie uit groep 6hb. Eet smakelijk!

__________________________________________________________

Risotto van Melanie

Ingrediënten:

250 g verse groene asperges (dit vervangen wij door het flinke hand diepvriesdoperwten)

200 g verse haricots verts

100 g verse sugarsnaps

2 bosuien

1 sjalot

300 g (Arborio) risottorijst

50 g ongezouten boter (of margarine)

1 dl droge witte wijn (dit laten wij achterwege)

1 liter kraanwater

2 kruidenbouillontabletten (dit vervangen wij met 2 groentebouillontabletten)

Lekker erbij:
Geraspte of Parmezaanse kaas

Bereiden:

Halveer de bosuitjes in de lengte. Snijd de bosuirepen in stukjes van 3 cm. Snipper de sjalot.

Snijd ca. 1 ½ cm van de onderkant van de asperges af en snijd de asperges schuin in stukjes van 2 cm. Houd de kopjes apart. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de haricots verts. Halveer de haricots verts.


Verhit de helft van de boter in een pan. Fruit de bosui ca. 3 min. en schep uit de pan. Voeg de sjalot en de asperges toe aan het bakvet en fruit ca. 3 min. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend ca. 2 min. tot de korrels glanzen. Voeg de wijn toe, laat verdampen en voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe. Verkruimel de kruidenbouillontablet erboven en kook de rijst onafgedekt zachtjes ca. 20 min.


Breng in een andere pan water met snufje zout aan de kook. Kook de sugar snaps, haricots verts en de aspergekoppen 6-8 min. Laat uitlekken in een vergiet. Schep de sugar snaps, haricots verts, aspergekoppen en de bosui door de rijst en warm al omscheppend nog ca. 5 min. mee. Schep de rest van de boter door de rijst (eventueel extra water toevoegen). Breng op smaak met peper en zout.

__________________________________________________________

Commentaar is gesloten

X